CSS Nedir? CSS3 Nedir? Yapısı ve Neler Yapılabilir

Bu yazımızda css nedir, css3 nedir, tarihsel gelişimi, yapısı, geliştiricileri ve neler yapılabileceğimizi anlatacağız.

“Cascading Style Sheets” kelimelerinin baş harflerinin yan yana gelmesiyle oluşuyor. Dilimizdeki manası “Basamaklı Stil Şablonu” şeklindedir. Html sayfalarını ve etiketlerini biçimlendirmede çok fazla olanak sunan bir doküman biçimlendirme dilidir. Yani Html sayfasının arka plan rengi veya yazıların büyüklüğü gibi bir çok değerde biçimlendirme yapmaya olanak sağlıyor. Sadece web sayfası olarak düşünmeyin, sayfa daki herhangi bir yerin birçok özelliği değiştirmeye olanak sağlıyor.

CSS kodlarını Html kodları içine style özelliği (inline) ile, iç stil sayfası ve dış stil sayfası olarak üç farklı biçimde uygulayabiliriz. Bu konuyu css ekleme yöntemleri dersimizde anlatacağız.

Tarihçesi

Html sayfaları ilk başlarda sadece bir kitap gibi sade bir metinden oluşmaktaydı. Html geliştikçe daha iyi bir görünüm ihtiyacı ortaya çıktı. CSS ilk kez 1994 tarihinde CERN’de Tim Berners-Lee ile beraber çalışan Hakon Wium Lie tarafından önerilmiştir. Başka biçimlendirme dilleri önerileride çıkmış ve W3C kendisine gelen önerileri inceleyerek 1996 da CSS önerisini sunmuştur. Böylece ilk sürümü 1.0 çıkmıştır.

İnternet kullanım amaçlarının fazlalaşması ile biçimlendirme dilleri de gelişmiştir. 1998 de 2.0 ve 2012 de 3.0 sürümü çıkmıştır. Son sürümü CSS3 diye anılır.
Artık tüm tarayıcılar tarafından desteklenen, en gelişmiş ve en çok tercih edilen biçimlendirme dilidir.

CSS Yapısı

Uzantısı .css dir. Geliştiricisi W3C dir. Şu an kullanılan sürümü CSS3 dır. Notepad++, Dreamweaver, visual studio Code vb. bir çok (IDE) ortamında yazılabilir. Not Defterinde de yazılabilir. Kaydederken uzantısını .css yazmamız yeterlidir.

CSS3 ile Neler Yapılabilir

Bilgisayar, Tablet ve telefonlara uyum sağlayabilen reponsive web siteleri yapılabilir. Web sayfasındaki alanlar ve içeriklerinin konumları ve özelliklerinin değiştirmeye olanak sağlar.

Animasyon ve efekt işlemleri yapılabilir. Resim galerisi, menu ve açılabilir menuler (Dropdown menu) yapılır.

Html elemanlarının bütün özelliklerini değiştirmeye olanak sağlar. Tek bir CSS3 dosyası ile birden fazla html dosyasında (web sayfasında) değişiklikler yapılabilir.

Özetlemek gerekirse görsellikle ilgili değişiklilere olanak sağlayabilen biçimlendirme dilidir. Bir web programlama dili değildir.

Html ve Css ile Yazılmış Site Örneği:

Sadece Html ile Yazılmış Site Örneği:

Gördüğümüz gibi sadece html ile kodlandığında site görümü güzel olmuyor. Cssli olduğunda site görümü göze hitap eden bir hale geliyor.

Başka bir yazımızda görüşmek üzere…

Leave a Reply